image

Milevis av muligheter for unge, lovende medaljehåp

– Med det unike løypenettet i Hallingdal ligger alt til rette for den som vil bli god på ski, sier Sondre Wright Lunde. Han er trener for Team Hallingdal, et klubbsamarbeid for motiverte juniorløpere som satser på langrenn.

– Vi har veldig varierte løyper med vanvittig gode forhold, der både terreng og preparering legger meget godt til rette for lange, gode turer. Og med kunstsnøanlegg i tillegg, får vi snø å gå på flere uker før natursnøen legger seg, noe som er viktig i en sesongoppkjøring, understreker han.

Samarbeid mellom bygdene

Team Hallingdal består av 14 løpere, tre jenter og elleve gutter, fra 17 til 24 år. Det er klubbene Nesbyen IL, Gol IL, Torpo IL, Hemsedal IL og Ål IL som har gått sammen om å etablere teamet, slik at aktive juniorløpere som ønsker å satse på langrenn skal få et godt idrettsfaglig tilbud med felles treninger og samlinger.

– Vi har med noen yngre løpere, og treningene er åpne for alle. Man trenger ikke å konkurrere, men primært er det ei satsingsgruppe for de som vil gå Norgescup. Der representerer løperne sine egne klubber, for vi er opptatt av at teamutøverne gir noe tilbake til sine klubber i de ulike bygdene. De trener en god del med de yngre i klubbene, noe som gir god rekruttering. Slik kan vi sammen bidra til å løfte nivået, og samarbeidet fungerer veldig godt, forteller Lunde.

Team Hallingdal 2017: Nederst fra venstre mot høyre: Sondre Wright Lunde, Gunn Karoline Høgset, Vilde Friis Hagen, Guri Hulbak, Sigurd Hulbak, Øverst fra venstre: Ola Jordheim, Trym Halbjørhus Fikke, Knut Skrindo, Sevat Mestvedthagen, Kjetil Andre Bjerkrheim, Asle Grøthe, Sjur Lien Sagabråten, Vetle Ulrichsen Flaget, Andres Rudningen, Tor Magnus Mundal Skredegård. Foto:Marit Skredegård.
Trym Halbjørhus Fikke under Norgescup pa? Hovden. Vi er et breddeteam med stor fart og trøkk i sporet. Skiglede for oss er lek, trening og konkurranse.

Nyter godt av perfekte forhold

Treneren har bodd i Hemsedal de siste tre og et halvt årene, og opplever å ha kommet til en region med fantastiske forhold for langrenn – uansett alder og aktivitetsnivå.

– Vi har veldig mange muligheter i Hallingdal. Teamet bruker både Storefjell og Golsfjellet, og har hatt samlinger på Nes, Hemsedal og Liatoppen. Så vi sprer oss rundt og nyter godt av de tilrettelagte skiforholdene i hele dalen. Vi er vel det teamet som til sammen har brukt flest løyper i Hallingdal, og med utøvere fra mange av bygdene har vi gode kjentfolk når vi kommer til et nytt sted.

Team Hallingdal trener yngre løpere pa? Gravset Skiarena i Hemsedal.
Jacob Mestvedthagen deltar i skileik med klubben sin, Gravset Skiarena, Hemsedal.

Sunn skiglede i fokus

Selv om Team Hallingdal er et satsingslag, mener Lunde at sunn skiglede er det aller viktigste for å få flere ut på ski.

–– Jeg er imponert over skikulturen i Hallingdal med skileik og felles familieglede fra tidlig alder. Det er veldig moro å se. Selv har jeg for eksempel vært på tirsdagsrenna på Gravset i Hemsedal, der det kryr av barn og unge som elsker å gå på ski. Og jeg vet det er på samme måte mange andre steder i dalen. Det er ingen tvil om at folk i Hallingdal er født med ski på beina.

– Det er ikke så viktig at man skal ut i kondomdress hver helg – men å kjenne gleden ved å være ute og gå på ski. Så vil det ut fra dette bli oppgaver for en trener som meg, for det er alltid noen som får lyst til å satse og ta steget videre til konkurranser. Uansett hvordan man får utløp for skigleden så ligger forholdene veldig godt til rette her i Hallingdal, avslutter Sondre Wright Lunde.