image

Mil etter mil i Hallingdal

Tekst og foto: Dagny PR

Det er lettere overskyet med sol i sikte på Golsfjellet. Frisk vind kommer inn fra nord og landskapet strekker seg ut i alle retninger. Den populære fjelltoppen Skogshorn rager høyt i det fjerne. Milsluker Anders Engene Bjåland (28) har fått på seg skia og står klar for nye kilometre under sålen. Blant disse fjella hadde han sin første skitur, og det har blitt mange av dem med åra.

Går alene i hallingsporet

I dag er mor og far Bjåland Engene med på deler av turen. De farer lett av sted med en god prat i sporet. Det er ikke vanskelig å skjønne hvor langrennsinteressen til Anders stammer fra. Med adresse i Bærum, er det godt å komme seg en tur hjem til Hallingdal.

“I løypene her i Hallingdal kan jeg gå helt alene, og utsikten er ikke til å tro. Her finner jeg alltid nypreppa løyper og det er mange runder å velge mellom”, sier Anders som spesielt har sansen for områdene rundt Lauvsjø på Golsfjellet, Gravset i Hemsedal og Prestholt på Geilo.

Etter hvert finner mor Karin og far Roger det for godt å snu, men Anders har planer om lange drag på ski. I dag blir det en runde på fem mil og han gleder seg til å finne flyten. Det er staking som er teknikken, og uten smøring på skia går det unna. Tankene flyr, livet føles lett og fjellet venter. Noen ganger hører han på VG-lista, andre ganger på stillheten.


Lærte skiglede tidlig

Vel hjemme i barndomshjemmet, og mett etter kjøttkakene til mor, benker han seg til med godfølelsen og smågodtposen. Minnene fra barndommen strømmer på, der grunnlaget for langrennsgleden ble lagt.

“Det er helt nødvendig for meg å være ute så mye som mulig”, sier siviløkonomen Anders som har tatt med seg en flik av Hallingdal til livet i Bærum. Han jobber nemlig som kunderådgiver i Skue SpareBank i Drammen.

Med mange mil i sporet hver uke, er det godt å få en turkompis med på laget. Gordonsetteren Swix er kanskje ikke født med ski på beina, men skal få noen ski å beine etter. For det går fort når Anders staker av gårde.

Samboeren til Anders, Marie, synes nok det kan bli mye langrennsprat i heimen. Med toppsesong for langrenn på tv, prøver Anders å holde litt tilbake på entusiasmen. Det får bli mellom han og Swix.