image

Sammen om Hallingdalsløypa

Tekst og foto: Dagny PR

Sola skinner fra klar vinterhimmel og kvikksølvet viser 15 blå. Arne Olav Gullhagen har smurt matpakke, fylt kaffi på termosen og tatt på seg varmedressen. Han klyver ombord i tråkkemaskina - motor har vært hovedinteressen hele livet. Dette er den tiende sesongen han syr sammen løypenettet på Veståsen i Ål, etter å ha tatt over geskjeften fra onkelen og bestefaren. Arne Olav vokste opp i dette storslagne og urørte landskapet.

Milevis med hallingspor

Tråkkemaskina svinger innover blant snøkledde grantrær og etterlater seg ferske “trikkeskinner” til skihungrige milslukere og familier. Vi passerer Blåbærhaugen - med lavvo, ved, bålpanner og akebakke, før et utsiktspunkt på Bosset dukker opp. Hallingskarvet, Reineskarvet, Lauvdalsbrea og Skogshorn rager høye og hvite i snødynehorisonten.

Ved Steinstølen kommer vi inn på Hallingdalsløypa, som brer seg ut i terrenget mot Ustaoset i vest og Norefjell i øst. Arne Olav forteller entusiastisk om hvordan tråkketeamet i Hallingdal samarbeider og opererer på hver sin strekning: “En tråkkemaskin kjører opp fra Ranten i Nes til Dyna på 1212 meter over havet, mens jeg kommer opp fra Ål-sida. Videre staker jeg ut retningen mot Nyset der jeg møter tråkkemaskina fra Hol i Sangefjelløypa.“ Når Arne Olav tråkker skispor, lader han samtidig egne batterier. “Jeg er rett og slett et nytt menneske når jeg kommer hjem,” forteller han blidt.

Enestående dugnadsgjeng

Arne Olav utfører arbeidet sitt med en håndverkers presisjon. Han forestiller seg at han selv går på ski; “beine kurver og så slakt som råd” er mantraet han jobber etter. Mens tråkkemaskina baner seg vei, “tar Arne Olav av seg hatten” for alle de spreke pensjonistene som på frivillig basis ordner med ved, setter opp skilt og rydder stier i området. Sammen med løypelaget, begynner han allerede i september med å grave, hogge trær og klippe kvist. Når det har kommet 15 centimeter med nysnø, starter arbeidet med å lage såle, og på 35 centimeter er Arne Olav i gang med tråkkemaskina.

Ei perle i Hallingdal

“Her på Veståsen finner du store urørte områder, du kommer fort opp på snaufjellet og kan oppleve å gå på ski uten å møte et eneste menneske”, sier Arne Olav som beskriver et rikt dyreliv langs skisporet: “For noen dager siden stod en elg midt i løypa og glodde olmt på meg. Jeg har sett rev flere ganger, og storfuglen flakser til stadighet opp foran tråkkemaskina.”

Arne Olav planlegger å ta med dattera Alma på fire år neste gang han skal ut og tråkke hallingspor. Da skal de nyte utsikten fra toppen av Nysetfjellet sammen og drikke kakao.