image

Snøsikre vintre trakk dem til Hallingdal

Tekst og foto: Dagny PR

Det er søndag formiddag i den vesle bygda Leveld. Omgitt av bratte jorder, gamle høylåver og tett snødrev, går en familie på fire ut av det nybygde huset sitt i byggefeltet ved siden av grendeskolen. Margit Bergstrøm (39) og Knut Ivar Vestli (44) kom til Hallingdal for ni år siden. Det var fjella, friluftslivet og skikkelige vintre som gjorde at de ville bosette seg her etter noen år i bynære strøk. Nå stortrives de med bygdelivet og jobbene som henholdsvis lærer på Ål ungdomsskule og systemingeniør i E-CO.

Drømmen om fjellet

Margit har holdt Leveld tett til brystet siden hun var ei lita jente. Med slekt i bygda og hytte under Reineskarvet var det naturlig at hun, som vokste opp på Sunnmøre, tilbrakte mange ferier i Hallingdal.

“Jeg trodde lenge at jeg måtte finne en halling for å oppfylle drømmen om å leve vel i Leveld. I stedet dukket det opp en fyr fra flatbygdene i Hedmark med interesse for langrenn og friluftsliv. Dermed var saken avgjort”, sier Margit og sender ektemannen et lurt smil. Hun legger til at familien nå har overtatt hytta, som det kun er mulig å komme til ved hjelp av ski eller snøskuter vinterstid.

Varierte skiturer

Familien med Jori på 10 år og Gaute på 7 år i spissen, glir lett på ski innover bjørkeskogen. Fremfor dem strekker det seg firespors løyper mot Bergsjøområdet og den mektige Skarvheimen.

“Du kan gå helt til Myrland i vest og til Skagahøgdi i i Gol i vest”, sier Knut Ivar, som er glad i lange skiturer. Han har funnet seg noen lokale treningskompiser, og i helgene står han gjerne opp før rypa flakser for å gå på langrenn eller jogge.

Når Knut Ivar er på søndagstur med Margit og de små, er målet ofte en 12 kilometer sløyfe tur-retur Reine. I dag er imidlertid ikke sikten så god, og vinden rusker i skiklær og luer. Dermed nøyer familien seg med en liten tur til mjølkerampa på Hengsen, hvor Jori og Gaute spenner av seg skia og ruller rundt i snøen. Margit heller kakao i koppene og putter på noen små marshmallows. Glødende speider hun utover det øde og storslåtte landskapet.

Middag i det fri

Skituren ned til huset igjen går i full fart. Vel hjemme fyrer familien opp i bålpanna med laksepakke og bakt potet. Kvelden lister seg sakte på tå, og med røde roser i kinna er tiden inne for å slenge av seg skitøyet og finne roen foran peisen i den nye stua.

“Vi må klype oss i armen noen ganger, for hverdagen er fantastisk. Innimellom tar vi med langrennsski og middag ut etter jobb og skole. Vi lager bål og steker pannekaker mens sola går ned. Det gir en helt spesiell dimensjon til familielivet”, forteller Margit.

Frisk dugnadsånd

Ungene er aktive i det lokale idrettsmiljøet, innen langrenn, skiskyting og orientering. Nylig stilte de opp i Fjelletstafetten, i løypene som bukter seg rett utenfor dørstokken. Margit og Knut Ivar deltok selvfølgelig i dugnadsgjengen. Og i kveld skal Knut Ivar ut med tråkkemaskina for å lage skiløyper rundt grendeskolen. Livet er fullkomment her oppe i fjellbygda.