Program for bo- og blilyst Hallingdal
Program for bo- og blilyst Hallingdal er et prosjekt som alle kommunene i Hallingdal samarbeider om, sammen med Regionrådet for Hallingdal, Buskerud fylkeskommune og Distriktssenteret. Prosjektet startet opp høsten 2023 og avsluttes sommeren 2025.
Programmets hovedmål er å finne ut hvilke tiltak som gir best effekter i regionen, for å beholde innbyggere, forhindre at de flytter ut, men også attrahere nye innbyggere. Videre er det et mål at etter gjennomført prosjekt, skal tiltak som har gitt positive effekter i regionen over i drift i kommunene.
Bo- og blilyst har et bredt omgang, både med tanke på målgrupper, interessenter og fokusområder. Derfor valgte kommunene å etablere programmet med tre innsatsområder, for å møte både unike og felles utfordringer. De utvalgte innsatsområdene i programmet er:
- Boligutvikling
- Trivsel og tilhørighet
- Attraksjonskraft
Prosjektperioden startet med en systematisk innhenting og kartlegging av eksisterende kunnskap, samtidig som det ble gjort flere undersøkelser, både kvalitative og kvantitavie, for å sikre ny kunnskap fra egen region. Dette arbeidet har gitt verdifull innsikt om bo- og blilyst for regionen, og på sikt også for andre distriktskommuner når kunnskapen deles etter endt prosjektperiode. I andre fase av prosjektet iverksettes tiltak fra kartleggingsfasen regionalt og avslutningsvis vil evalueringen komme med anbefalinger for veien videre for kommunene.
Trivsel og tilhørighet
Innsatsområdet trivsel og tilhørighet gjennomførte våren 2024 fokusgruppeintervjuer med målgruppene innbyggere 18-39 år uten barn, 18-39 år med barn, mennesker med annen landbakgrunn og arbeidsgivere. Målet med intervjuene var å finne ut hvordan Hallingdal kan bli et enda bedre sted å bo både for de som vokser opp her og de som flytter til. Se resultatene etter fokusgruppeintervjuene her.
Tiltak som testes ut i prosjektperioden er Velkomstmøter for nye innbyggere, Hallinghygge, transportstøtte til arrangement og ordførerbesøk i 10. klasse.
Velkomstmøter til nye innbyggere
Alle kommunene i Hallingdal inviterer nye innbyggere til velkomstmøter som en pilot våren 2025. Flere av kommunene har gjort dette tiltaket i lenger tid, men ikke alle. Det deles raust av erfaringer og kunnskap rundt tiltaket slik at alle kommunene kan gi nye innbyggere en hyggelig velkomst til Hallingdal.
Hallinghygge
Regionalt program for bo og blilyst i Hallingdal har gitt tilskudd til alle kommuner i Hallingdal for å opprette «Hallinghygge», en ny sosial møteplass for innbyggere i Hallingdal. Her skal kommunene gjennom våren opprette arrangementer med mål om å skape nye møteplasser for de som ønsker å treffe nye og gamle venner på tvers av etablerte vennegjenger og generasjoner. En viktig målgruppe er nye tilflyttere til Hallingdal, men alle er selvsagt like velkomne!
Transportstøtte
Transport er en barriere for at ungdom og unge voksne kan delta på arrangement i andre kommuner i Hallingdal. Det regionale programmet for bo og blilyst i Hallingdal gir tilskudd til lokale arrangører som setter opp transport til og/eller fra arrangement som foregår i tidsrommet januar-mai 2025. Pilotering av arrangementstransport er et tiltak som kan gi flere ungdom og unge voksne mulighet til å delta på arrangementer og aktiviteter som foregår i egen region.
Ordførerbesøk i 10. klasse
Ordførerne skal besøke 10.klassinger for å møte elevene og snakke om trivsel og tilhørighet i Hallingdal. Gjennom besøket og dialog med elevene kan ordføreren bidra til å styrke ungdommenes tilhørighet til lokalsamfunnet og gi dem en følelse av at de er viktige for fremtiden i Hallingdal. Tiltaket kan også bidra til at flere unge ønsker å bli boende her.

Hallinghygge - en lavterskel møteplass for innbyggere i Hallingdal
Regionalt program for bo og blilyst i Hallingdal har gitt tilskudd til alle kommuner i Hallingdal for å opprette «Hallinghygge», en ny sosial møteplass for innbyggere i Hallingdal. Her skal kommunene gjennom våren opprette arrangementer med mål om å skape nye møteplasser for de som ønsker å treffe nye og gamle venner på tvers av etablerte vennegjenger og generasjoner. En viktig målgruppe er nye tilflyttere til Hallingdal, men alle er selvsagt like velkomne!
Hallinghygge skal være en arena der man møtes på tvers av etablerte vennegjenger og faste møteplasser.
Det er opp til hver enkelt kommune om hva de ønsker å gjøre ut av tiltaket, men alle kommunene har forpliktet seg til å gjennomføre minimum to hallinghygge-treff ila første halvår 2025. I noen kommuner er det bolystgruppa som arrangerer i andre kommuner kan det være organisert annerledes.
Er du nysgjerrig på hva Hallinghygge er, følg siden Hallinghygge på Facebook.
Dette er kanalen der arrangementene postes og deles videre til andre lokale Facebook-sider. Her vil man få opp alle arrangementene fra hver kommune slik at man enkelt kan få informasjon om hva som skjer i nabokommunene vel som i egen kommune.
En viktig hjelp i markedsføringen er om nettopp du som innbygger er med på å dele informasjonen om tiltaket og arrangementene med kolleger, naboer, kjente og andre dere kan tenke dere kan ha glede av å møte andre Hallinger for en uformell og trivelig møteplass. Dersom det blir godt oppmøte på arrangementene er det håp om at dette kan bli en ny møteplass for hele Hallingdal også utover piloten i 2025.
Trivselsguide Hallingdal
Det er lett å trives i Hallingdal når alle
… ønsker nye innbyggere varmt velkommen og fremsnakker hverandre.
Si hei, bry deg, inviter med og fortell andre om hvilke aktiviteter og muligheter vi har i Hallingdal! Å ønske nye innbyggere velkommen til Hallingdal kan skape en positiv, hyggelig og god start på det nye hjemstedet.
…ser ungdommene våre, involverer dem og lytter til det de har å si.
Ungdommen er fremtiden og vår viktigste ressurs. God involvering i utviklingsprosesser kan styrke stedstilhørigheten, gi mestring, læring, medbestemmelse og eierskap blant ungdom. Forholdet til hjemstedet formes i ung alder og medvirkning er derfor viktig for ungdom sin trivsel og tilhørighet til hjemstedet, og deres syn på mulighetene for å bli boende eller flytte tilbake på sikt.
…utforsker og tilbyr nye måter å komme seg rundt på i dalen.
Transport er viktig for hele samfunnet, og spesielt for ungdom, unge voksne og eldre. Det lokale kollektivtilbudet er svært viktig for både arbeidsliv og fritid. Det kan bidra til sosial utjevning, sosial bærekraft og til å opprettholde og skape nye møteplasser. Bærekraftige løsninger for transport er viktig både for klima, miljø og økonomi. Nye og innovative ideer er viktig for transport i distriktskommunene.
Transport til og fra lokale arrangement kan være et viktig tiltak for at flere kan få mulighet til å delta på det som skjer innad i regionen. Arrangører oppfordres til å tilby arrangementstransport, kanskje som en integrert del av billettprisen, for hele Hallingdal. Undersøkelser viser at folk er villig til å betale mer for gode transportløsninger, og dermed får mulighet til å delta på flere arrangementer.
…inviterer til og sprer ordet om det som skjer av arrangementer og aktiviteter
Be gjerne med noen på det som skjer, kanskje kan man bli kjent med flere og prøve nye aktiviteter. Inviterer med på natur, kultur, idrett og sosialt, Hallingdal har mye å by på!
Lokale lag, foreninger og ildsjeler er viktige ressurser for lokalt bolystarbeid. Kommunene kan skape arenaer for samarbeid med frivilligheten om positive tiltak for innbyggerne. Det kan være idé- og innspills møter for konkrete prosjekt og arrangement, eller åpne møter der alle inviteres inn til medvirkning, samarbeid og samskaping. Inkluderende møteplasser er viktig for alle aldersgrupper og kan bidra til økt trivsel og tilhørighet.
…tar godt vare på nye ansatte og kolleger, både i og utenfor arbeidstiden
Trivsel på arbeidsplassen har stor betydning for livskvaliteten vår. Mange tilbringer store deler av dagen og livet sitt på arbeidsplassen. Arbeidsgivere møter ofte nye innbyggere tidlig og har en unik mulighet til å bidra for økt trivsel, ved f.eks. informasjonsdeling, bedriftsaktiviteter og andre arbeidsmiljøtiltak.
On-boarding kan gjerne også ses på som et samarbeid mellom kommunene som vertskap for innbyggerne sine og arbeidsgivere som vertskap for de ansatte. Arbeidsgivere som investerer og tar vare på sine ansatte både i og utenfor arbeidstid øker muligheten for trivsel, tilhørighet og at de ansatte blir værende lenger i jobben sin.
Kommunene kan …
Gi ut velkomstbrev og invitere til velkomstmøte for alle nye innbyggere.
Gi bred og utfyllende informasjon om aktiviteter og tilbud til innbyggere, spesielt til nye innbyggere og mennesker med bakgrunn fra andre land.
Involvere ungdom i arrangementsutvikling, stedsutvikling og kommunal planlegging.
Bidra til økt tilhørighet til hjemsted via økt kunnskap om sted og lokalhistorie.
Arrangere ordførerbesøk i skolen der elevene får høre at de er viktige for bygdas fremtid.
Arbeidsgivere kan …
Ta godt imot sine ansatte ved å tilby et godt arbeidsmiljø.
Tenke 24-timers mennesket (ta vare på ansatte utenfor arbeidstid).
Bidra til å skaffe bolig eller med informasjon om boligmarkedet i Hallingdal.
Bidra med informasjon om arrangementer og fritidsaktiviteter.
Arrangører kan …
Inkludere ungdom i planlegging slik at arrangementene også oppleves attraktive for dem.
Ønske og tilrettelegge for medvirkning fra alle deler av befolkningen, lag og organisasjoner.
Tilby transportløsninger til og fra arrangementer.
Ungdommen kan …
Dele og si sin mening: Medvirkning nytter og er viktig!
Bidra til å skape møteplasser.
Ha innovative ideer, blant annet til nye arbeidsplasser og transportmuligheter m.m.
Involvere seg i stedsutvikling og kommuneplanarbeid.